Hiendy.com 影音俱樂部

新用戶註冊

Sign in with facebook

Connect with friends.

搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2535|回復: 21

[分享] 對香港eso代理售後服務及產品的感受 - 9/2020

好耐冇係度出post,但最近有個親身經歷,想同大家分享下。

我第一次買eso產品,咁啱有技術問題要搵eso香港代理查詢,之前見其他人講佢哋服務一般,但經過今次既接觸,覺得同hifi一樣,都係自己親身經歷好過聽人講。

話說買入件roon ready既network player,一心諗住插入network就可用roon直接播歌,點知駁好之後,roon見唔到部機,初以為firmware唔update,點知睇返官網個fw version同部機一樣,全部都最update。

上roonlabs forum問過,原來部機根本未被roon certified,所以暫時roon係唔會見到部機,不過就schedule咗,要等。

就係咁,我打電話去代理講返個情況,接電話個職員話佢地都唔知有呢個情況,我係第一個問呢個問題既客人,我心諗部機出左成9個月咁耐,冇理由冇人用roon播呢部機。雖然佢話唔知有咁既事,不過佢都同我講即刻whatsapp日本廠問解決方法,隔咗一陣,佢就同我講廠果邊話部機係等緊roon certified,一定會roon ready,但網頁上佢賣點係roon ready,唔明點解賣左成9個月都仲可以未certified。

之後,代理職員話日本果邊有個臨時方法可以比我係roon用住先,但因當日係日本假期,要過2日先可send個fw比我update。

2日後,收到fw,滿心歡喜update,restart部機之後,心情一沉,點解個fw no.同之前一樣,不過唔理,照係ipad開roon。依,見到部機喎,不過未enable,立即按enable掣,但係係enable唔到既。

於是第二日同代理講返個情況,佢地收到我msg,幾個鐘之後就回覆話因為roon出咗新version,所以就算update之前比果個fw都唔可以認到。雖然係咁,日本果邊都仲有方法可以臨時比我用到直到部機被roon certified。

一日之後,佢地再比一個新fw我update ,仲搵埋維修部打電話教我點做。當晚,可能因為之前試左唔得既關係,係冇乜期待,姑且一試既心態下去up fw,然後restart部機,開ipad個roon望一望,今次roon直接見到部機,連enable都唔洗,終於攪掂。雖然roon最後可以play到歌,但始終呢個唔係roon official既方法,要等佢certified咗部機先得,最後始終都要再update。

經過今次親身感受,eso代理都唔係坊間講得咁差,不過呢啲嘢有時好睇人,遇到個好既就跟得好,唔想做既就懶得理,可能我好彩。

好人好事,值得讚就讚,值得讚既係今次代理全程follow up,好快同有耐性幫我解決問題。但另一方面,廠方好有問題,一部新產品未通過認證就用roon ready做賣點,網頁亦唔見有寫未取得認證,係香港咁樣唔知算唔算係犯咗產品說明條例。

評分

查看全部評分

CS要讚, MARKETING要......
呢場大龍鳳已經波及好多產品,大廠細廠都無一倖免:

http://www.headphoneclub.com/thread-739744-1-1.html
http://www.headphoneclub.com/thread-739985-1-1.html

全靠 Aqua LinQ 搞出個大頭佛,真係多謝夾盛惠:

https://audiophilestyle.com/forums/topic/60433-roon-labs-is-going-to-be-enforcing-their-roon-certified-system-on-september-21st/?tab=comments#comment-1079740

查實 Roon 都出咗名係音質好很飄忽,於是 Taiko Audio 阿頭 Emile Bok 就索性請人幫佢一齊整件 TAS 俾佢哋班客仔用:

https://www.whatsbestforum.com/threads/taiko-audio-sgm-extreme-the-crème-de-la-crème.27433/page-180#post-645977
I have to agree. SQ took a nosedive in my system after the latest Roon update. Transients went soft and gone was the immediacy that I so crave. I couldn't even bear to listen this evening. Emile just instituted his "emergency fix" on my Extreme and WOW, my system is better than it was before the update. Just REALLY good now! Hopefully, the next update doesn't ruin what Emile just created.

評分

查看全部評分

https://community.roonlabs.com/t ... eady-devices/120426
不吐不快!

Roon 已是個 international multi-billion 大企業, 態度高傲!
Roon forums 全是打手, 一句反對的話也説不得。

Roon 的 interface 對非古典樂迷來説的確很正。
但 Roon 的 sonic performance 卻是隨著推出每個愈来愈多 functions 的 new builts, ㄧ步ㄧ步的下降!

評分

查看全部評分

對我呢啲家用發燒友來講,Roon真唔係必須!
我諗對音質又唔覺得會有改善,反而多隻香爐仲多隻鬼添,變數又會多咗。

評分

查看全部評分

TChan 發表於 2020-10-2 18:38
對我呢啲家用發燒友來講,Roon真唔係必須!
我諗對音質又唔覺得會有改善,反而多隻香爐仲多隻鬼添,變數又會 ...

我都係家用發燒友,用過roon之後真係不能自拔,非常方便
ESO個朵咁響, 都攞唔到驗證, 確係匪夷所思
CKKeung 發表於 2020-10-2 18:18
不吐不快!

Roon 已是個 international multi-billion 大企業, 態度高傲!

我用緊架streamer 可以用手機app直接控制tidal,用roon根本多此一舉,一年約完就會cut走佢
邊個賣機俾你唔講清楚,麻煩到師兄攪這麼多野

斷估唔係代理卦
nicktam 發表於 2020-10-3 17:12
邊個賣機俾你唔講清楚,麻煩到師兄攪這麼多野

斷估唔係代理卦  ...

邊度買都一樣啦, 行貨就係由代理負責, 同意嗎?
嘩哈哈 發表於 2020-10-2 22:15
我都係家用發燒友,用過roon之後真係不能自拔,非常方便

crab939 發表於 2020-10-3 17:00
我用緊架streamer 可以用手機app直接控制tidal,用roon根本多此一舉,一年約完就會cut走佢 ...

我最鐘意用MOON既MiND APPS
其實software嘅嘢,一定越多function越低performance,就好似電腦越入得多嘢就越慢一樣道理,所以如果唔係非必要,玩CAS真係未必要貪果小小方便,凡事都係等價交換,怕麻煩肯定要付出代價,冇計

評分

查看全部評分

見開始討論roon 音質差了,以前都試過比較,覺得roon不及linn app,見upgrade了一輪器材,身痕又試一下。
結果有D意外,而家又覺得roon 音質好D。
fansullivan 發表於 2020-10-4 20:32
見開始討論roon 音質差了,以前都試過比較,覺得roon不及linn app,見upgrade了一輪器材,身痕又試一下。
...

可能就係你upgrade左器材,就好似電腦加左RAM咁,同一個software行順返,performance又出返嚟
兩個都有用,但而家反而用HQPlayer 個remote app 多少少!反正roon對我而言只是remote! 48B247E2-6A64-483B-9B70-43B29B56D478.png
Jacky820 發表於 2020-10-6 06:40
兩個都有用,但而家反而用HQPlayer 個remote app 多少少!反正roon對我而言只是remote! ...

請問如果用 ipad, HQPlayer remote app 是否即是 HQPDcontrol v4?  可以用在 Lumin streamer 嗎?
MM622 發表於 2020-10-6 10:33
請問如果用 ipad, HQPlayer remote app 是否即是 HQPDcontrol v4?  可以用在 Lumin streamer 嗎? ...

Lumin and Esoteric do not support HQPlayer NAA over network.

For Esoteric, you can use PC HQPlayer USB output to Esoteric USB input.